2020. július 2.

XV. Savaria Történelmi Karnevál 2014: Negyedik nap

Helyszín: Szombathely, Szombathely
Kategória: Fesztivál
Időpont: 2014. augusztus 24. 09:00

A hatvanas években a város legismertebb eseménye volt, színpompás, látványos felvonulás keretében dolgozta fel az egykori Savaria alapításának és történetének főbb csomópontjait. Maga a felvonulás kimondott népünnepélynek számított. Az emberek lelkesedése, a rájuk osztott szerepek átélésének élménye hívta életre néhány éven át újra és újra a rendezvényt.

A közel 2000 éves Szombathely  az antik Savaria  története egyedülálló, hiszen ez az egyetlen város Magyarországon ( és a Kárpát-medencében is), amely megalapítása óta mind a mai napig lakott település. Fontos kereskedelmi út volt az őskori eredetu Borostyánkő-út, amely mellett Savaria jelentősége és ismertsége  elsősorban híres szülötte, Szent Márton nyomán  mindig töretlen volt. Dicső korszakát követően település jelentősége hosszú évszázadokon át háttérbe szorult, hajdanvolt szerepét csak a XVI. század végén szerezte vissza.

2001-ben a Savaria Történelmi Karnevál a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság pályázatán elnyerte a 3 évre szóló “A Nyugat-Dunántúli Régió Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. Közép-Európa legnagyobb historikus rendezvényét közel 100 000 ember felszabadult ünneplése és vidám játéka jellemezte.

A 3. évezred karneválja több napos jelmezes kavalkád, amely a tradícióknak, történelmi és régészeti kutatásoknak köszönhetôen az eredetiségre helyezi a hangsúlyt oly módon, hogy emellett játszik, szórakoztat és történelmünkre tanít.

PROGRAMOK:
Augusztus 24.

09:00 - Jósda, arc-, csillám- és hennafestés - Café Frei: Szultánia Kávéház
09:30 - Kapunyitás – Tábori élet - Történelmi Témapark
10:00 - Játszóprogramok - Kalandvár
10:00 - Nyitott galéria - Művészetek Utcája
10:15 - Római kori katonai hagyományőrző csapatok seregszemléje - Történelmi Témapark
11:30  Pinokkió – a Ziránó Színház bábjátéka - Kalandvár

Savaria

Megosztás facebookon