2020. augusztus 10.

Rejtett hibák

2013. december 19. 22:25 Szerző: BuliStar

Elsebeth Egholm Rejtett hibák című regénye a bűnügy és az izgalmas történetek kedvelőinek kiváló szórakozás.

A legsikeresebb dán krimiírónő Rejtett hibák című regényével Dánia egyik legsikeresebb exportcikke is megérkezett Magyarországra.

A korábbi életétől megcsömörlött, frissen elvált Dicte Svendsen diákkora helyszínén, a jütlandi Aarhusban kezd új életet. A 40. születésnapját két barátnője társaságában ünneplő újságírónő a várost átszelő patakban kosárba rejtett, halott újszülöttet talál. A kisfiú mellett a Korán egy lapját fedezik fel... Dicte mellett a két barátnő is félelmetes eseményekkel szembesül. Anne, az ázsiai származású szülésznő a kórházban az egyik csecsemő homlokán a "halál" feliratot fedezi fel, míg a várandós, félig svéd Ida Marie gyermekét a szülés után egyszerűen ellopják. Összefüggnek-e az események? Mi áll a háttérben? A főszereplők a nyomozás során saját múltjukkal is kénytelenek szembenézni.

A Rejtett hibák Elsebeth Egholm első bűnügyi regénye Dicte Svendsen főszereplésével. Az írőnő az úgynevezett femi-krimi dán ágának egyik legismertebb, de bizonyosan legcsinosabb szerzője. Az ő eredeti ötlete nyomán készült a Dániában hatalmas sikert aratott és Magyarországon is bemutatott Kard által vész című tévésorozat.

Rejtett hibak

Mit gondol a skandináv krimiirodalom világszintű sikeréről az írónő?

E. E: A skandináv krimik sajátossága, hogy miközben fikciót írunk, látleletet adunk arról a közegről is, amelyben élünk. A bűn nem egy izolált jelenség. Gyökerei vannak, nemcsak az emberi génekben, hanem a társadalomban is, amelyben élünk. Természetesen nem állítom, hogy a gyilkosság megbocsátható lenne. Inkább arra utalok, hogy a krimiszerzők ma többet adnak a hitelességre, elfogadható magyarázatot próbálnak adni arra, hogy emberek miért ölnek. Inkább a „miért?”-re fókuszálunk a „hogyan?” helyett.

Hány gyilkosság történik Dániában?

Noha a Dánia számos szerzővel képviselteti magát a krimiirodalomban, az országban meglehetősen kevés gyilkosság történik. 100 000 lakosra mindössze 0,9 emberölés jut. Magyarországon 1,3.

Miért a nyomasztó hangulat?

A skandináv krimikre jellemző borongós hangulat a dán bűnügyi regényekben is megfigyelhető. Nem is csoda: Dániában az év 179 napján esik az eső!

Idézet a könyvből:

"Anne bólintott. Mindent megtapasztaltak már itt az osztályon. Nőket, akik elfordultak, és nem akarták látni az újszülöttet. Nőket, akik teljes apátiában szültek, és jelét sem adták a boldogságnak. Nőket, akiknek életük egyéb problémái miatt nem maradt erejük a gyermekre. De ha a kórházban szültek, legalább megfigyelés alatt álltak, és segítséget ajánlottak nekik.

A kis Mózes baba anyja nagyon valószínű, hogy egyedül szült. Szakértő segítség és támogatás nélkül. Kétségbeesetten. Szerencsétlenül. Lehet, hogy nem is emlékezett arra, mit tett, ha egyáltalán ő tette. Valakinek tudnia kellett valamit. Valakinek ismernie kellett. Szomszédok, család, ismerősök. Nehéz eltitkolni egy terhességet. A legtöbb embernek vannak ismerősei, legalább a közvetlen család. Talán többen is tudtak róla? Egyáltalán az anya tette a gyereket a patakba?"

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon