2018. szeptember 25.

Műkincsvadászok

2014. február 28. 16:05 Szerző: Marcika

Műkincsvadászok - történet, ami nem csak a vásznon működik, az azonos című könyv egy igazi remekmű. Persze nem olyan típusú, mint amiket az egyszerű turista a Louvre-ban - gyakorlatilag szaladva - megnézhet. Tipikusan olyan könyv, amit csak akkor olvass el, ha már láttad a történetből készült filmet.

"Régebben egyszerűen csak fosztogatásnak nevezték, de ma már sokkal kifinomultabb nevekkel illetik a dolgokat. Ugyanakkor én kijelentem, hogy mindent kifosztok, és mindent viszek, amit látok!"

Hermann Göring, 1942

Az író, Robert M. Edsel a könyv témájának egyik legnagyobb szakértője. Több, mint 10 éven keresztül kutatta a különböző műkincsek sorsát világháború alatti időszakból. A könyv olyan részletességgel ír a társadalom legnagyobb kulturális kincseiről, hogy  az olvasó maga elé képzeli, sőt még izgul is, annak ellenére, hogy a könyv végkimenetele ismert, hiszen tudjuk, hogy a műkincsek megmenekülnek.

műkincsvadaszokborító

Kritika a filmről ITT!

"A lényeg a teljes rombolás. Ehhez kell tartanunk magunkat!"

Olyan páratlan emberekről szól ez a könyv, akik a társadalomnak azt a kis részét képviselik, akik egy ilyen borzasztó helyzetben is fontosnak tartják azt, hogy az emberiség több ezer éves kulturális öröksége ne pusztuljon el egyik pillanatról a másikra.

"- Fontosak? - kérdezte a tiszt.

 - Parancsol?

- A tönkrement épületek.

- Ezek klasszikus romok, uram. És igen: fontosak.

- Miért?

- Mert pótolhatatlanok. Amit itt látunk az maga a történelem. (...)

- Maga történész, alzredes?

- Régész vagyok. A Londoni Múzeum igazgatója.

- Akkor csináljon valamit igazgatókám!"  

robertmedsel

Az író az egyik szereplőjével

Az idézetből is látszik, hogy a könyvben szereplő emberek nem egyszerű műkedvelők voltak, hanem koruk legbefolyásosabb szakértői, intézmény vezetői, akiknek ebben az esetben nem a saját érdekük, vagy az általuk képviselt intézmények érdeke volt az első, hanem az, hogy az utánuk következő generáció is láthassa, amit ők láttak.

Egyébként is szeretem azokat a könyveket, amelyek igaz történeteket dolgoznak fel, de itt még mást is kaptam, és kaphat minden olvasó. A gondolat, hogy sokszor azokat a dolgokat - amelyek nem tűnnek olyan fontosnak első körben - a legfontosabb megmenteni, ami hosszú távon garantálják az emberiség fennmaradását.

A Műkincsvadászok egy korrajz, egy kalandregény, egy krimi, egy háborús történet, amit humora, cselekménye és tétje miatt csak muszájból tesz le az ember. Persze csak akkor, ha megérti, mi is az igazi tét.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon

Hírfolyam

Ed Sheeran a SZIGET-en lép fel!

2018. szeptember 20. 11:34

Új helyszínek a STRAND Fesztiválon

2018. július 26. 11:52

Total Dance a STRANDon

2018. július 12. 08:05

Visszatér ÉNB Kristóf!

2018. szeptember 03. 09:05

Újra modell lett ÉNB Laura

2018. augusztus 28. 09:05

10 érdekesség a SOJA zenekarról

2018. június 06. 10:12

Levetkőztek az ÉNB sztárjai (Fotók)

2018. június 04. 10:12