2020. augusztus 10.

Magyar nyelv - Hivatalos lett a "deviszont"

2014. február 25. 11:02 Szerző: Csé Zsé Forrás: MTI

Megjelent A magyar nyelv nagyszótára ötödik kötete, amelyet csütörtökön mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében Budapesten.

Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója a sajtóbemutatón elmondta: a több mint 20 kötetesre tervezett sorozat új részei kétévente jelennek meg 20-25 ember munkájának eredményeképpen. Hozzátette: A magyar nyelv nagyszótára az Intézet legnagyobb vállalkozása, s minden egyes kötet megjelenése ünnep számukra.

 magyarnyelv

Az ötödik rész a c (cé, cz, tz) betű címszavától a dézsmaszedőig szedte csokorba az elmúlt 230 év szókészletét. A kötet 4122 szócikkben dolgozza föl a szavakat, szókapcsolatokat, amelyeknek használatát 35 157 példamondattal érzékelteti. Ittzés Nóra, a nagyszótár főszerkesztője elmondta, hogy nagyon aprólékos és hatalmas adatmennyiséget mozgató elemzésre van szükség a szótár írásakor, tehát a munka jellege magyarázza azt az időigényt, amelyre szükség van egy-egy kötet elkészüléséhez.

A kötet főszerkesztője az Origonak többek közt elmondta azt is, hogy  hivatalos lett a "deviszont".

"Úgy látjuk az adatok alapján, hogy így használják. Egyébként Aranynál is többször előfordul, Ady és Krúdy kifejezetten kedvelte. Arról nem beszélve, hogy számos összetett kötőszó alakult ki a nyelvben szavak gyakori együttállása nyomán. Természetesen ezekhez többnyire megváltozott jelentés is társul. Milyen alapon jelentenénk ki, hogy nem lehet használni?" - mondta a főszerkesztő.

20140223deviszont2

Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Ittzés Nóra arról is beszélt, hogy többé az ikes ragozást sem lehet mesterségesen fenntartani, ugyanis elvesztette eredeti funkcióját, mára kihalóban van ez a forma. 

Szerinte tudomásul kell venni, hogy a a szókincs dinamikusan változik, szavak jönnek és mennek. "Az intézetünknek nincsenek népnevelő hajlamai" - fogalmazott Ittzés Nóra az Origonak. A nyelvet a nyelvhasználók alakítját, a kutatók dolga pedig csupán annyi, hogy leírják az aktuális állapotokat. „A nyelvet nem kell megvédeni. Az életképes kifejezések benne maradnak, a többi pedig idővel átalakul vagy kihullik belőle.”

Szerinte az iskola, a tanárok feladata az lenne, hogy elmondják a gyerekeknek, hogy létezik ilyen és létezik olyan forma, ezt ilyenkor, azt olyankor érdemes használni.

Kiemelte azt is, hogy elkezdődött a szöveggyűjtemény bővítése, a felső korszakhatár 2010-re emelésével új szavak, példamondatok kerülhetnek be a következő kötetekbe, illetve visszamenőleg a már megjelentekbe. A sorozat lezárása a 2030-as évekre várható, s a tervek szerint elektronikusan is hozzáférhetővé válik majd a szótári anyag - tette hozzá Ittzés Nóra. A szótár a szöveggyűjteményében fellelhető adatok elemzése alapján, eredeti példamondatokkal mutatja be a címszavakat. A szöveggyűjtemény maga három különböző adatbázisból áll: egyrészt a 2005-re összeállított 27,5 millió szövegszavas Magyar történeti szövegtárból, másrészt a XIX. század végétől gyűjtött 5-6 milliós archivális cédulaanyagból, harmadrészt egy több száz millió szóból álló CD-s szöveggyűjteményből.
 

A feldolgozott szövegek az 1772 és 2000 közötti időszakból, a legkülönfélébb stílusrétegekből származnak, a régies és a mai, a szépirodalmi és a tudományos, a nyelvjárási és a szleng, a szak- és a sajtónyelvi szóhasználatot egyaránt tükrözi a szótár.  A Magyar Tudós Társaság még 1831-ben hagyta jóvá a nagyszótár első terveit, a tényleges szótárírói munka azonban csak a XXI. század elején kezdődött el. A sorozat első kötetei 2006-ban jelentek meg és már a következő évben elnyerték a Kiváló Magyar Szótár Díjat.

Egy szó, mint száz: a 'deviszont' már nem helytelen!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon