2019. május 20.

Gellért a divat strandja - Hollywood ihlette fürdőruhák

2013. szeptember 05. 09:45 Szerző: Csé Zsé

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Sonia Produkciós Kft. szakmai együttműködésével pályázatot írt ki, melynek célja az 1940-es, 1950-es évek strandöltözékeinek modern szemléletű, mai értelmezésű feldolgozása, beemelése a hazai divatszakma iránt érdeklődő közönség látóterébe. A kiválasztott és legyártott pályamunkák egy nagyszabású fashion show keretén belül mutatkoztak be 2013. augusztus 29-én, a Gellért Fürdő hullámmedencéje felett épített látványos kifutón.

2013. május 1-jén pályázatot írtak ki Gellért, a divat strandja! 2013 címmel. A pályázó feladata 2-3 darabos fürdőruha/strandkollekció megtervezése volt az 1940-es, 1950-es évek vonalvezetése, alapanyagai, színvilága felhasználásával szabad átiratban, a mai, kortárs divatba történő újraértelmezéssel.

Helyezettek:

Az 1. helyezést Károlyi-Kovács Viktória érte el.

Károlyi-Kovács Viktória _gellert

A 2. díjat Csabai Zita vihette haza.

Csabai Zita_gellert

A zsűri különdíját Szépligeti Ágnes kapta.

szepligeti_gellert2013

Mi a különdíjas Szépligeti Ágnest kerestük meg, aki teljesen egyedül készült erre a divatshowra. Nem csak ő tervezte, de ő maga is készítette el a ruhadarabokat.

Mennyi időt vett igénybe, hogy a versenyre elkészüljenek a bikinik?

- Szerencsére megvarrni elég gyorsan sikerült a kollekciót, de a tervek modellezése, szerkesztése több héten át tartott. Az esetek többségében az anyag kiválasztása, szabás megtervezése több energiát igényel, mint maga a fizikai megvalósítás, bármennyire is meglepő lehet ez. 

Hogy kezdtél hozzá? Mi adott ötletet? 

- Jelen esetben a téma adott volt, a 40-es, 50-es évek, így nekem már csak azt kellett átgondolnom, hogy ebből melyik az az irányzat, ami közel áll hozzám. Mint sok más kortársamnak, nekem is a Google a legjobb barátom ezért nekiláttam fotókat, leírásokat keresni neten a korról, hogy kiegészítsem és felfrissítsem művészet és divattörténeti tudásomat. Engem már gyerekként is elvarázsolt a fekete-fehér Hollywood-i filmek világa, így a fekete és arany párosítása egyértelmű volt. A kissé katonás öv-megoldás és letisztult vonalvezetés pedig épp a puritán, egyszerű sziluettet hangsúlyozza, mely jellemző volt a háború után.

Mit szóltál a különdíjhoz?

- Tavaly kedves barátnőmmel, Tarjáni Andreával közösen indultunk a pályázaton és különdíjasok lettünk, így rendkívül meglepett, hogy idén is pont én nyertem el ezt a díjat. Míg tavaly 3 díj + egy különdíj lett kiosztva, idén az első két helyezett és én lettem díjazva, így kicsit már dobogósnak érezhetem magam, és ez rendkívül nagy büszkeséggel tölt el. Az pedig külön öröm, hogy tavaly Halász Éva és idén Tóth Bori volt a zsűri szakmai vezetője, hisz mindketten példaképeim és megtisztelő, hogy felfigyeltek a munkáimra.

Mik a tervek a jövőre nézve?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy kész tervekkel állok a jövőre nézve. Sok ötletem van, de a nagy áttörés még várat magára. Kisebb projekteken persze most is dolgozom, de szabadúszó tervezőként szívesen dolgoznék akár másokkal is együtt. Hosszú távú tervek között persze szerepel egy saját showroom is, de pillanatnyilag még keresem önmagam, a stílusom. Én nem szeretek nagyzolni és festeni magam. Tudom, manapság ez szinte már elvárás, de én úgy tartom, hogy szerénységgel, szakmai alázattal hosszú távon előbbre jutok. A jó pap is holtig tanul.

szepligeti_gellert

Megosztás facebookon