2020. február 28.

D. Tóth Kriszta megtartotta a 100. Ébresztő-órát

2014. szeptember 12. 11:10 Szerző: BuliStar

Az UNICEF szerint a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Ezért indította el tavasszal a Telenor támogatásával „Ébresztő-óra” nevű programját, amelynek célja a gyermekjogok minél szélesebb körben való megismertetése. Szeptember 9-én az UNICEF Nagykövete, D. Tóth Kriszta előadásában lezajlott az őszi szezon első, de a program életében a 100. Ébresztő-óra előadás.

Az UNICEF Magyar Bizottsága által 2014 márciusában indított „Ébresztő-óra” program ráébreszti a gyermekeket arra, hogy ők is ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint idősebb társaik, vagy a felnőttek. Megtanulhatják, hogyan vigyázzanak magukra és másokra, és azt is, hogy 18 éves kor alatt milyen speciális védelem illeti meg őket. A 100. Ébresztő-órát a sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 10/D osztályában tartotta D. Tóth Kriszta, az UNICEF Nagykövete és Németh Barbara, a szervezet gyermekjogi felelőse.

ebreszto_ora

Az első foglalkozáson bemutattuk az UNICEF küldetését és a válságövezetben használt eszközeit. Ennek során a gyerekek is kipróbálhatták például azt a mérőszalagot, amelyet az alultápláltság mérésére használnak. A szalag színkódokkal jelzi az alultápláltság mértékét. Ilyenkor megkérdezzük, hogy ki a legvékonyabb az osztályban és az ő felkarjára tekerjük rá a mérőszalagot, ami általában a zöld színt mutatja – ez az egészséges tartományt jelzi. Ezután megmutatjuk nekik, hogy milyen a vörös zóna, amikor egy afrikai kisgyermek felkarja körülbelül két centiméter átmérőjű. Ez egy nagyon hatásos demonstráció, mert így a gyerekek magukhoz hasonlíthatják a szerencsétlenebb sorsúakat és saját példájukon tapasztalhatják meg, milyen óriási a különbség.” – mesélte D. Tóth Kriszta.

d_toth_kriszta

A második órán a 25 éves Gyermekjogi Egyezményről beszélgettek, amelyet a legtöbb ENSZ tagállamhoz hasonlóan Magyarország is aláírt, és amely magában foglalja a gyerekek minden alapvető jogát, köztük az egészséges és erőszakmentes élethez, az oktatáshoz, a véleménynyilvánításhoz, vagy éppen a magántitokhoz való jogot.

Ennek kapcsán a gyerekek csoportokat alapítottak és szerepjátékokat játszottunk, amelyekben olyan élethelyzeteket mutattunk be, amelyek akár nekik is ismerősek lehetnek. Az egyik ilyen játék az internet biztonságos használatára hívta fel a figyelmet. Az elképzelt helyzet egy tizenéves lányról szólt, aki szakított a barátjával, majd ezt követően a srác a közösségi oldalakon meztelen képeket tett róla közzé. A szerepjáték során arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogy éreznék magukat egy ilyen helyzetben, hogyan lehetne megelőzni, mit tennének, elmondanák-e valakinek, és ha igen, kitől kérnének segítséget.” – mondta el az UNICEF Nagykövete.

A UNICEF idei célja az ENSZ Gyermekjogi egyezmény 25. éves születésének megünneplése, valamint a Telenor támogatásával létrejött Ébresztő-óra programhoz tartozó regionális központok kialakítása, amelyek a budapesti iroda felügyelete mellett önállóan is el tudják látni a vidéki gyermekjogi programmal kapcsolatos szervezési, előadói feladatokat. A folyamatos, Budapesten kívüli helyekről érkező iskolai felkéréseknek úgy tud a szervezet eleget tenni, ha mielőbb kiépül a koordinátori rendszer.

Megosztás facebookon