2020. augusztus 10.

Csavargó élet - Egy különös barátság és egy szenvedélyes szerelem története

2014. március 08. 17:00 Szerző: Csé Zsé

Popovics Tamás, a visszavonult ökölvívóbajnok életrajzi elemekkel átszőtt első regénye egy meglepetésekkel teli, hol szédítően ismeretlen, hol fájdalmasan ismerős világba vezeti el az olvasót.

A fiatal főhős váratlanul olyan útra téved, ahol szembe kell néznie saját előítéleteivel, haragjával, csalódottságával, miközben feltárul előtte egy új dimenzió. Egy különös öregember, egy csavargó szegődik mellé, hogy segítse őt az eligazodásban, és elkezdődnek a tartalmas beszélgetések, amelyek új megvilágításba helyezik a fiatalember egész addigi életét. A múlt emlékfoszlányai, a jövő reményképei, egy megfoghatatlan, távoli világ felvillanásai kavarognak, olvadnak össze, és alakítják a jelen történeteit. S ebben az új világban a megszokott rutin a feje tetejére áll, és az oly régen vágyott szerelem is rátalál, amikor a legkevésbé számít rá.

"Furcsa világ ez a mostani... kezd elterjedni az általános vélekedés, hogy gyűlölettel teli, kapzsisággal és telhetetlenséggel megfertőzött világban élünk... Aztán amikor átlendülök ezen a rövid negatív hullámon, és kinyitom a szemem, nem így látom. Olyankor mindig észreveszem, hogy a szeretet mindenhol jelen van, és ebben a fojtogató világban próbál szelíden utat törni magának. Előfordul, hogy nem különösebben említésre méltó, feltűnő vagy méltóságteljes módon, de mindenhol létezik, és körbekerít bennünket."

csavargo elet


A szemünk előtt kibontakozó emberi sorsok arra az egyszerű igazságra mutatnak rá: minden emberben ott szunnyadhat a változás lehetősége, és új értelmet nyerhet a szeretet, a szerelem ebben a zordnak tűnő, mégis csodákkal teli valóságunkban.

A könyv egyik legfontosabb üzenete egy bibliai idézet, amely az elsô fejezet mottója lett: „Ne ítélj, hogy ne ítéltess.”
A fiatalember főhősnek, mielőtt találkozott volna a különös csavargóval, egészen más képe volt a világról. „Segítek magának abban, hogy rátaláljon a helyes útra, de a mester nem én vagyok, hanem maga!” – mondja a csavargó, akit azért nevez el Lev Nyikolajevicsnek, mert éppen Tolsztojtól az Anna Kareninát olvassa, amikor rátalál Székesfehérvár belvárosában, egy padon. (Könyvjelző magazin)

/Popovics Tamás: Csavargó élet - Egy különös barátság és egy szenvedélyes szerelem története
Alexandra Kiadó 2013./

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon