2020. július 4.

Bátyi Zoltán - Marinko, avagy a halál zsoldosa

2014. január 08. 16:32 Szerző: Marcika

Decemberben jelent meg Bátyi Zoltán, szegedi újságíró könyve Magda Marinkóról, aki az 1990-es évek legismertebb bűnözője volt hazánkban, de saját hazájában is. A szerb szabadcsapatok tagjaiból verbuvált bűnözők rettegésben tartották Szegedet. A könyv Magdáról, az akkori viszonyokról a gyilkosságokról és az eljárásról is részletesen ír.

Nagyon jó volt egy olyan könyvet olvasni, amit végre nem botránykönyvnek írtak. Bátyi Zoltán könyvében az a nagyszerű, hogy nem akar méretes szalagcímeket a bulvársajtó hasábjain, sokkal inkább azokat a tényeket tudjuk meg, amikre 20 éve az egész ország kíváncsi volt. Olyan embereket szólaltat meg, akik hitelesen tudnak beszélni az akkori eseményekről, mivel fontos szerepük volt benne. Ilyen Kószó Zoltán, aki könnyen komoly bajba kerülhetett volna, ha nincs óriási lélekjelenléte Marinko elfogásánál, szerencsére azonban a gyilkos nem tudott kimászni a neki állított csapdából. Petőfi Attila is mesél a nyomozás folyamatáról, illetve arról, mennyire nem lehetett Marinko szavára adni a kihallgatások alatt.

marinkoborito

A könyvben bepillantást nyerhetünk olyan nyomozati anyagokba, vallomásokba, melyek eddig nem voltak széles körben ismertek. Magda Marinko egy rablógyilkos és a könyv ezt tökéletesen a helyén kezeli, méghozzá úgy, hogy nem mond ítéletet felette, pusztán rögzíti a tényeket, amikhez hozzájutott, illetve amit az elmúlt 20 évben meg lehetett tudni. 20 évvel ezelőtt sok embert foglalkoztatott a gyilkosságsorozat, amit Marinko és társai elkövettek, és a könyv, az akkori viszonyok ismertetésével kiválóan helyezi el az akkori társadalmi változásokban az eseteket. A rendszerváltás utáni kilátástalanság, illetve a határon csak éppen át nem lépő háború nagyon nehézzé tette a környék életét, sok kétes alak, illetve félelemből Magyarországra menekülő ember bukkant fel Szegeden és a környező településeken.

"Csongrád megye székhelyén ugyanis mindabból, amit rendszerváltozásnak nevezett el a politikai elit, leginkább csak azt érezte a hétköznapi ember, hogy új fogalmakkal kell megismerkednie. Infláció, munkanélküliség, privatizáció, gyárbezárások szántottak bele a békés hétköznapjaikba, és a köztársaság napján érzett öröm, ami mosolyogva ölelkezett össze a csodavárással, fásultsággá torzult."

koszorendor

Kószó Zoltán nyugalmazott alezredesre rá is támadt Marinko, amikor elfogták

Ezek az emberek a zavarosba jöttek halászni és volt is miben, hiszen ekkor volt a csúcsán az olajszőkítés, illetve ekkor indultak hódító útjukra a pilóta játékok is. Ezek elkeseredett próbálkozások voltak  fennmaradásra, mindeközben Marinko erőszakkal akart érvényesülni. Részletesen ír a szerző a gyilkosságokról, felhasználva a vádiratot, a tárgyaláson elhangzottakat, illetve Magda tanúvallomását is. Megdöbbentő részletességgel emlékszik vissza a tragikus estékre a gyilkos. Vallomásában szenvtelenül meséli el, hogyan végezték ki áldozataikat, akik között több gyermek is akad, s bár Marinko hangsúlyozza, hogy ő sosem lenne képes gyerekeket bántani, a legtöbben nem hittek neki, ahogyan azt sem, amikor másokra kente saját bűneit.

petofiattila

Petőfi Attila még fiatal nyomozó volt 1994-ben, azóta volt az ORFK bűnügyi igazgatója is 

"Visszamentem, láttam, hogy a gyerek ugyanúgy fekszik, viszont a jobb arca szét van lőve. Kérdeztem Sinisát, hogy miért tette. Az volt a válasza, "Nyugodj meg, nem ez az első eset." Amikor kijöttünk, Sinisa a megtalált kulcsokat útközben valahova eldobta."

A könyv egyik legnagyobb erénye a tényszerűség, illetve az, hogy nem ítélkezik, de kiáll az élet mellett. Sok ilyen könyv kéne más témában is, az talán segítene feldolgozni, amit eddig nem sikerült, vagy ha feldolgozni nem is, megismerni, ezáltal megérteni mindenképpen.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon