2018. május 27.

Szabó Magdával nyit az első Keresztény Színházi Fesztivál

2014. május 16. 10:55 Szerző: Gyöngyvér

Szabó Magda Az a szép, fényes nap című művéből készült színdarabbal ma indul útjára Magyarország első Keresztény Színházi Fesztiválja. A programsorozatot hagyományteremtő céllal az Újszínház hozta létre. 11 nívós előadással, 5 koncerttel és beszélgetéssel 2 helyszínen várják az érdeklődőket 7 napon át.

Szabó Magda első igazán nagy sikerével, az Az a szép, fényes nap című művéből készült színdarabbal ma veszi kezdetét hazánk első Keresztény Színházi Fesztiválja. Az egy hetes programsorozatot az Újszínház azzal a szándékkel hozta létre, hogy a színielőadások és beszélgetések segítségével megpróbálják gátolni a kereszténység hanyatlását.

Keresztény Színházi Feszt. 1

Fotó: Nagy Zoltán

A kereszténység hanyatlik Európában, ezért kötelességünknek éreztük, hogy a színház eszközeivel megpróbáljuk visszahozni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ebben segítségünkre van az Egri Gárdonyi Géza Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, vagy a világszerte elismert, nyíregyházi Cantemus Kórus, akik mind elfogadták meghívásunkat, és értékhordozó előadásukkal hozzájárulnak rendezvénysorozatunk céljához” – mondta Dörner György.

Az Újszínház igazgatójának szavait megerősítette a premierdarab főpróbája előtt Kerényi Imre, az előadás rendezője, aki szintén úgy véli, a művészet eszközeivel lehet megfékezni Európa romlását. Szabó Magda hiánya fájó, nagy űrt hagyott maga után. Az a szép, fényes nap című műve pedig rendkívül aktuális, Magyarország első nagy rendszerváltásáról szól, a kereszténységre való átállásra, miközben egy remek családi történet is. Egy nagyapa, apa és egy ifjú szempontjából igyekeztünk bemutatni a történéseket” – tette hozzá a rendező, aki nagyon örült a felkérésnek, hogy ő rendezheti meg e hiánypótló rendezvénysorozat nyitódarabját.

Keresztény Színházi Feszt. 2

Fotó: Nagy Zoltán

A premierdarabot megelőzően szentmisével és ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a május 22-ig tartó rendezvény. A ceremónián részt vesz Tarlós István főpolgármester, és felavatják a külön erre az alkalomra készített keresztet is, ami Nagy Kristóf szobrászművész munkája. „Nagy Kristóffal ismeretségünk nem új, a Jézusfaragó ember című előadásunkhoz is készített már egy sokkoló Jézus szobrot. Most pedig nagyon örülünk, hogy ő ajándékozza meg színházunkat ezzel nyilatkozta Dörner György. „Célunk, hogy az Európában feledésre ítélt kereszténységet, keresztény kultúrát felélesszük a színház és a zene eszközeivel. Bízom benne, hogy az 1 méter 75 cm magas, tölgyfából készült alkotás méltó jelképe lesz a Fesztiválnak, amely egyben az első lépés a hagyományteremtés útján” – tette hozzá az igazgató.

A május 16-án este 18 órakor kezdődő fesztivál fővédnökei:

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes és Tarlós István főpolgármester.

A fesztivál helyszínei:
Újszínház és a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom.

Keresztény Színházi Feszt. 3

 Keresztény Színházi Fesztivál a programajánlónkban!

Csatlakozz közösségünkhöz Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon