2018. május 27.

Nem kell a "kamukenyér" a sztároknak!

2014. február 03. 17:01 Szerző: Marcika Forrás: RedLemon

Péknek álltak a NÉHBI nagykövetei. Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron kitartóan keverték, fonták, kenték a kalácsot, hogy igazán finom és egészséges legyen a végeredmény. Közben azt is megtudtuk, hogy miként figyeljünk oda a bolti kenyér minőségére.

„A magyarok hagyományosan a fehér kenyeret kedvelik, pedig ez a szénhidrát mellett kevés más tápanyagot tartalmaz. Helyesebb lenne az élelmi rostokban gazdag kenyerek fogyasztása - az egészséges életmód jegyében szerencsére egyre többen választják ezeket a termékeket, még akkor is, ha drágábbak” – mondta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a Hivatal folyamatosan ellenőrzi a pékségeket, például azt, hogy a kovászoláshoz milyen technológiát használnak. Sok panasz érkezik a rozslisztet tartalmazó kenyerekkel kapcsolatban: a Hivatal szakértői afelett is őrködnek, hogy valóban 40%-ban rozslisztet tartalmazzon az, amit rozskenyérként árulnak.

nehbipleva

Dr. Pleva György számtalan trükkre hívta fel a figyelmet 

„Megengedett a színező maláta használata, ám ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson! Nem szabad, hogy a vásárló a termék színe miatt azt gondolja, hogy a valóságosnál értékesebb, rozsos kenyeret visz haza” – nyilatkozta a Pr1mer pékség éjjel-nappal működő sütői előtt állva dr. Pleva György. Ezen a helyen mindent rendben találtak a revizorok.

nehbimorzsol

Nagy tételben készül a kalács

Ugyancsak ellenőrzik a kenyerek és péksütemények sótartalmát, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan csökkenteni kell a sütőipari termékekben a só mennyiségét. Ez Magyarországon különösen fontos: sósan szeretjük a kifliket, zsemléket és kenyereket, az EU-ban is kirívóan sós a szánk.

nehbifonas

 Feri vállalta be először a fonást

A pékséglátogatáson a NÉBIH élelmiszerbiztonsági nagykövetei is kipróbálhatták magukat péklapáttal a kezükben. Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron dagasztottak, kelesztettek és kalácsot fontak – utóbbi csak némi segédlettel sikerült. Liáról kiderült, hogy remek érzékkel fon, Áron pedig úgy bánik a péklapáttal, mint a karddal.

nehbimutat

A sztárok büszkék a munkájukra

„A kenyér iránti tiszteletet a gyerekkoromból hoztam magammal. Imádtam, amikor nagymamám kenyeret sütött, rajongtam a közeli pékségből terjengő illatért is. Felnőtté válva szembesültem azzal, hogy bepenészedhet a tészta, a zsemle pedig egy marék morzsává porlad össze. Sokáig tartott mire rátaláltam a megfelelő pékségekre. Most már azt is tudom, mire kell figyelnem” – mondta Pokorny Lia színésznő, a NÉBIH nagykövete.

nehbikenes

Lia nagyon élvezte a kenegetést

nebihszoras

Nem kevés cukor kell néhány termékre

„Milyen a jó kenyér? Ha megnyomjuk, nem marad úgy, hanem visszapattan, nem morzsolódik, belül nem lyukacsos, látjuk rajta a lejárat dátumát, vagy napját jelölő cetlit. És persze oltárian finom” – nyilatkozta Rákóczi Feri, a Morning Show gasztro guruja, immáron amatőr pék.

nehbikivesz

A legjobban Áron kezében állt a lapát

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! 

Megosztás facebookon