2020. április 5.

Konyha-show, avagy élet a kockás abroszon túl

2014. április 13. 22:44 Szerző: Gyöngyvér

Vannak olyan bulik, amelyeket egyszerűen bűn kihagyni. Ilyenek a Konyha koncertek is, ugyan egy kissé elfogultan hangzik, és hogy jó pár olvasóban azonnal felmerül a kérdés, hogy mi a fene az a Konyha? Na kérem, aki még nem tudja, az sürgősen pótolja és hallgasson meg tőlük azonnal legalább két dalt. Ajánlanám a Kiskiflit és az Asszem visszafekszem című örökbecsüket.

A srácok nyomják előzenekarként Budapesten, Székesfehérváron vagy éppen Debrecenben, de láthatóak és hallhatóak szólóban face to face koncerten, unplugged egy bevásárlóközpontban, de akár akusztikus formában is a Petőfi Rádióban 30 lelkes barát-családtag-rajongó előtt.

Konyha
Konyha

Igazából mindegy hogy hol és hogy éppen kivel, a lényeg a frenetikus hangulat, ami – még ha kicsit döcögősen is indul a buli, mint történt ez kedden este az Instantban - minden körülmények között garantált. Hazánk egyik legkisebb létszámú együttese ugyanis mindig tartogat meglepetéseket. Hol a betegen is kiválóan játszó Haller Dániel (basszusgitár) heveredik le a földre és úgy penget tovább, hol Badics Márk (dob) kezd el valami igazán különleges és csak számára érhető nyelven társalogni és fejeli le egymás után háromszor is a dobot, hol pedig Szepesi Mátyás (gitár, ének) ül be egészen váratlanul a dobok mögé, amit játszótársai szerint még a próbateremben sem szokott.

Füstös Bálint, Szepesi Mátyás, Badics Márk, Haller Dániel
Füstös Bálint, Szepesi Mátyás, Badics Márk, Haller Dániel

A fiúk kedden este két meglepetésvendéggel készültek, valamint arra vállalkoztak, hogy megismétlik a lehetetlent, sőt, rátesznek még egy lapáttal. Történt ugyanis még április 3-án, hogy a Konyha egy akusztikus rádiófelvételt készített, amin jelen lehetett néhány kiváltságos személy, közöttük én is. Ezt az élményt a fiúknak ezúttal is köszönöm, mert számomra akkor tették fel az i-re a pontot. Kár, hogy a rádióban majd csak a tiszta zene, na meg a tapsunk lesz hallható, mert ami a dalok között folyt, na, azokért a párbeszédekért, beszólásokért és táncos intermezzókért (amit Dani két kislánya hajtott végre), lett az a buli olyan, amilyen és szerintem igen nehezen überelhető. 

Szepesi Mátyás és Vitáris Iván
Szepesi Mátyás és Vitáris Iván

De azért a srácok most is megtettek mindent, és hozták el magukkal újra Vitáris Ivánt (az Ivan & The Parazol énekesét) és a már 18 évesen is igazán ügyes gitárost, Füstös Bálintot. Illetve azt a humort és (ön)iróniát, ami annyira jellemző rájuk. Az pedig, hogy az Instant pincehelyisége még a legnagyobb jóakarattal sem nevezhető kellemesnek, sem akusztikai sem pedig szellősség tekintetében, nem a zenekar hibája. Valamint azt is meg kell szoknunk, hogy az ismertségükkel egyenesen arányosan jelenik meg egyre több tini lány az első sorokban és utánozzák le Matyi kötelező színpadi kellékét, vagyis vesznek fel fekete kalapot. Na de kérem, ezt hívják úgy, hogy sztárság.

Badics Márk és Haller Dániel
Badics Márk és Haller Dániel

A Konyha koncertek állandó jellemzője, hogy sosem kezdődnek időben, és hogy biztos lesz bennük valamilyen technikai malőr. Esküszöm hiányozna, ha nem lenne, ugyanúgy mint azok a poénok – kedd este például a legendás műsorvezető páros Antal Imre és Kudlik Júlia felemlegetése – amiket csak az idősebb generáció – értsd: 1980-as években születtek – érthetnek meg. De mindig tanúi lehetünk egymás - szép szóval élve - megviccelésének, a setlistek elkeveredésének, egyes dalok másodszori nekifutásának, és jó szokáshoz híven mindig előkerül a pálinka is. Bár most kedden – meg is lepődtem – whiskeyt ivott a társaság. Viszont plusz pont illeti a szájharmonikát és a csörgődobot is lehet erőltetni – bár Matyi a világ második legrosszabb csörgődobosának nevezte magát – én azt mondom az irány jó, de lehet venni még pár órát. Szóval bár kedden este egy kicsit nehezen melegedett be a közönség, Ivántól meg is kaptuk, hogy ilyen gyengén tapsolókat még nem látott, azért csak sikerült éneklésre és táncolásra bírni mindenkit. Olyannyira mindenkit, hogy az - mint később megtudtam - Angliából érkezett lányok is lelkesen kiabálták, hogy „Kiskifli”, oh, I Love it. Majd a buli végén megkérdezték, hogy tulajdonképpen ez mit jelent, na és hogy mi az a „fogkefe”.

Füstös Bálint és Szepesi Matyi
Füstös Bálint és Szepesi Matyi

Bár a Konyha még csak egyetlen albummal büszkélkedhet, a jelenleg készülőben levő másodikról most is kaptunk dalokat, de ezúttal még két olyan feldolgozás is elhangzott, ami a rádióban nem. A The White Stripes-tól a Seven Nation Army Iván közreműködésével és persze Dani felejthetetlen játékával kiválóan szólt és igazi fesztiválhangulatot varázsolt az addigra már igencsak felforrósodott katlanban. Majd jött még egy angol nyelvű dal, John Mayer: Who Did You Think I Was, Matyi előadásában most először debütált. Bár a fiúk hárman is megállják a helyüket a színpadon, főleg mivel az élükön egy gitáros, énekes, dalszerző, frontember, és ahogy Iván megjegyezte bohóc áll, de azért valljuk be nagyon jót tett a formációnak, hogy vendégeket hívtak. Füstös Bálint a sarokban szerényen meghúzódva is igen erősen éreztette hatását, Iván meg maga a megtestesült rock&roll; egy kis Mick Jagger és Ian Curtis mozgással fűszerezve, aki még imprózott is. A Konyha – igaz csak a megszokott hármas – legközelebb Székesfehérváron, a lemezbemutató koncertkörúton járó Szabó Balázs Bandája előtt játszik majd. Arra kéretik menni, és feltétlen vinni egy fogkefét!

 Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon