2018. június 20.

Itt a Halott Pénz legújabb klipje!

2017. június 09. Szerző: Szabó Á

Ééééés itt van! Megérkezett a legújabb Halott Pénz klip, az Otthon!

2017-ben hosszú idő után megjelent a Halott Pénz legújabb klipje. 

A Halott Pénzről 

Marsalkó Dávid rajongásából Frank Zappa, a Beastie Boys és The Notorious B.I.G. iránt előbb szólóprojekt született a pécsi belvárosban, majd évekkel később hétfős élőzenekar, amely az elmúlt években folyamatos listás helyezésekkel, és többszáz koncerttel bizonyította, hogy 2017 nyarára nem véletlenül lett egyedüli Sziget nagyszínpados hazai produkció.

“Akik a Feneked a gyengémnél kinevettek, azok Instán azóta bekövettek” – így hangzik az önreflexió a legújabb Halott Pénz dal, az Otthon sorai közt, és valóban az egyik legformásabb női testrész rímbe szedett dícsérete hozta meg az első robbanást, amely aztán a Szólj anyunak, hogy a városban vagyok-lemezben forrt albumszintű egésszé.

2013 őszén már teljesen élőben szólalt meg az albumbemutató az A38-on, a zeneipar érdeklődését pedig az MR2 Akusztikban, az Elevenben és az első Nagyszínpad versenyben való szereplés jelezte. A másfél szobás pécsi albérlet falai közt született lemez végül elnyerte a legjobb rap vagy hip-hop kiadványnak járó Fonogram-díjat, többek közt olyan felvételeknek hála, mint az Ugyanúgy hallasz, a Farkasok dala, vagy a Minden szobába kell álom. Ezt az elismerést egy évvel később a Valami van a levegőben című dal kapcsán két kategóriában is átvehette a zenekar. A zsűri az év rap vagy hip-hop felvételének, míg az MR2 Petőfi Rádió hallgatói az év dalának választották, a Halott Pénz eddigi egyik legnagyobb sikerét, ami jelenleg 25 millió megtekintés felett jár a Youtube-on. 

 marsalko_jarai

A stúdió- és próbatermi munka mellett a zenekar évente több, mint száz koncertet ad, és igyekszik időről-időre megújuló, egyre erősebb látványvilággal rendelkező színpadi produkcióval meghálálni közönségének az országszerte teltházzal futó tavaszi- és őszi turnékat, hogy a Halott Pénz elsőként játszhatott három egymás utáni napon teltház előtt az Akvárium Klub nagytermében, és hogy zsinórban öt alkalommal sikerült teljesen megtölteni a főváros legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyét a Budapest Parkot, ami alkalmanként, több, mint 10 000 embert jelent. (A 2017 májusában tartott koncertre már három hónappal korábban, elővételben elfogyott az összes jegy, a Park leggyorsabb jegyeladási rekordját produkálva ezzel.)

Az említett hazai, és külföldi (London, Pozsony, Erdély, Szerbia) koncertek közben készült, és jelent meg végül 2016 áprilisában a legutóbbi Halott Pénz-album, Ülni.Örülni.Megőrülni. címmel. Ezen szerepel a zenekar eddigi egyetlen feldolgozása a Darabokra törted a szívem, amely vezette a hazai rádiós játszási listát, közel 25 millió megtekintést jegyez a Youtube-on, az első Petőfi Zenei Díj átadásán pedig az év dalának választották. Fellépése után a Halott Pénz a Volt Fesztivál nyitónapjáról még további három díjjal távozhatott, az év együttesének, az év videoklipjének és az év albumborítójáért járó szobrocskákkal. Utóbbi kategóriában a Wellhelloval közösen jegyzett Emlékszem Sopronban diadalmaskodott, ami a Volt Fesztivál történetének első himnusza, és a dal sikere nyomán mindkét zenekar polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Sopron városának népszerűsítéséért.

 halott_penz

A turnék végtelen élményeit és a zenekari mindennapokat a Fűrész Zsolt által rendezett Majd című videó foglalta össze, az Élnünk kellett volna című dalhoz forgatott kisfilm koncepciója pedig a szabadság, és az életigenlés köré szerveződik.  A legújabb Halott Pénz-klip képsorai már Pécsett játszódnak, ahol a zenekar az Otthon című legújabb dalához forgatott több napon át, felkeresve szülővárosuk számukra fontos, meghatározó helyszíneit.

2017 nyarán többek közt olyan hazai fesztiválok headlinereiként lép színpadra a zenekar, mint a Fishing On Orfű, a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, a Campus- vagy a Strand Fesztivál. A nyár egyik kiemelkedő pontja pedig biztosan a Sziget Nagyszínpada augusztusban, ahová második alkalommal térhet vissza a Halott Pénz, két héttel a szeptember elsejei  Budapest Park nyárzáró előtt.

Megosztás facebookon
Programajánló
Presser Gábor dupla koncert az Arénában

Az összes program megtekintése