2018. július 18.

Halott Pénz, Élő Buli, Budapest Park (Fotók)

2015. június 28. 15:45 Szerző: Szabó Á

Bár már nem először lépek be a Hoppá kapun a Budapest Park világába, mégis minden alkalommal hevesebben ver a szívem. Kívül hagyom a valóságot, és belépek a fesztiválok budapesti mekkájába. De a mai este valahogy más volt. Volt valami a levegőben. Őrület volt a levegőben. Közhelynek hangzik, főként a Halott Pénz koncertje kapcsán, de aki ott volt az tudja miről van szó.

Azt gondoltam, hogy manapság Fluor és Diaz Wellhellojánál, senki nem tud nagyobb tömeget megmozgatni. Ez a tény már a Soroksári útra érkezéskor cáfolni látszott. Míg a Wellhellonál kis csoportokba verődött lányok közelítették a koncert helyszínét, addig a Halott Pénz koncertre tömegek áramoltak befelé. És az igazi meglepetés akkor ért, amikor bent elkezdtem tüzetesebben körül nézni. Természetesen a huszon éves lányok csoportja nem hiányzott. De, ami számomra a legmeglepőbb volt, jól szituált apukák kisgyerekükkel álltak a tömegben. Olyan volt, mint amikor a 70-es években az apukák lelkesen vitték ki gyereküket egy-egy fesztiválra. De minden zavartság nélkül lehetett égnek álló hajú punk párral találkozni, vagy szépen gondozott szakállú hipsterrel. Mindenki megfért egymás mellett. Hét óra előtt már mozdulni alig lehetett, amikor a Halott Pénz előzenekarát a Soul Surge-t hallgathatta a tömeg.
deadmoni_koncert_087
A Soul Surge zenekart egy dél-afrikai és egy magyar fiatalember alapította, szinte véletlenül, egy közös improvizációs jammet követően. Az együttes nemrég megjelent Stay Down című bemutatkozó anyaga egy 2012 decemberében megnyert tehetségkutató eredményeként jött létre. Színpadról áradó nagy energia és kellemesen táncolható pop-funky-hip-hop jellemzi őket. Herby Shaw egy bárszéken ülve, táncolva olyan természetességgel adta elő a világ legismertebb számait, mintha maga Bobby McFerrin beatboxolna valamelyik amerikai jazz fesztiválon. Hangja egyszerű, mégis olyan energiával járta be a Parkot, mintha egy New York-i soul sztár banda jelent volna meg Budapesten. De ez az este nem a soulé. Ma a Halott pénz írt történelmet.
deadmoni_koncert_123
Marsalkó Dávid és Járai Márk alig eszmélnek fel, hogy mit jelent 10 ezer ember előtt koncertezni, hogy mekkora eredmény, hogy két pécsi fiatal, akik az underground rap világából nagyszínpadra kerültek, rövid idő alatt Magyarország vezető zenekarává vált. A Halott Pénz 2003 óta működő, pécsi hip-hop formáció. Eredetileg a Halott Pénz Marsalkó Dávid szólóprojektje volt, 2013-ban lett belőle egy hat fős zenekar. Sikerükhöz nagyban hozzájárult a kicsit profán Feneked a gyengém c. számuk, ami egyszerűségével, fanyar és szokatlan szókötésével felrázta a magyar popzene valóságshowkon belustult világát. A Halott Pénz zenéjével tükröt tart a mai huszon éves fiatalok elé. Közvetlen és egyértelműen kimondja a fiatalok gondjait. Nem durva, csak pimasz. Mégis zavarba ejtő őszinteséggel elmondják, miről is szól a mai fiatalok élete.
deadmoni_koncert_181
Természetesen a koncerten elhangzott minden ismert és nagysikerű számuk. És azok is, amelyekben mások is közreműködtek, ezeknél a vendégek is megjelentek a színpadon. Itt volt Supernem, a Brains, és persze a pécsi fenegyerek Felcser Máté is. A koncert zenei íve nagyon szépen fel volt építve. Kezdve a korábbi sikerekkel, majd a felpörgés után jöttek a már jól ismert számaik. És a végére maradt a három nagy durranás. A Rendes Pénz, a Emlékszem Sopronban és a végén a Valami van a levegőben. A tömeg ezeknél a számoknál már zombiként csápolt és üvöltötte kettőkor elindulni, na még mit nem?! A siker és a rajongók szeretete betöltötte a teljes parkot. Olyan atmoszféra vett mindenkit körbe, ahol elhittük a világ gondjai kint maradtak.
deadmoni_koncert_126
Kívülről az érződik, hogy Marsalkó Halott Pénz Dávid a keménykezű, de jó vezetője a zenekarnak. Nem tudom eldönteni, hogy magától érzi, hogy merre kell menni, mit és kivel kell "szövetkezni" egy-egy szám erejéig, vagy van mögöttük egy nagyon profi menedzsment. Persze minden számot Halott Pénzként ismerünk, mindig egy-egy jellegzetes társhangot hallunk. Legyen az Járai Márk rekedtes orgánuma a Van valamiből, vagy Felcser Máté Minek ide hajlakja, vagy Menta Diaz combo Hello lányokja. De hiába a jól ismert hangok, a szöveg, a mondanivaló az, ami megragad és ami miatt ma tudva, vagy tudatlanul is de naponta énekli mindenki 2-kor elindulni na még mit nem-et. 
 
Halott Pénz volt valami a levegőben, ami összerak, és reméljük tíz év múlva is lesz valami, ami ennyi embert bevonz egy stadionba.
Halott Pénz koncert - Budapest Park
Megosztás facebookon