2019. augusztus 20.

Exkluzív interjú a The Voice bájos énektanárával, Molnár Mártával!

2013. május 29. 10:16 Szerző: Nikk Forrás: Média Style

Molnár Márti arcát többen ismerhetitek a Sugar and Spice, vagy éppen a Vision együtteseiből. Jelenleg énektanárként, valamint a ’round nine zenekarban, mint énekesnő tevékenykedik. A mosolygós, kedves előadó dolgozott a The Voice tehetségkutató versenyzőivel, de ő képzi hangját az X-Faktor-ban feltűnt Kvaka Andinak is. Most pedig tanítványaival együtt elkészítette a Freedom című George Michael sláger feldolgozását, amelyhez kisfilmet is forgattak.

Molnár Márti a The Voice-ban
A The Voice-ban, Somló Tamás oldalán

Mióta tevékenykedsz, mint énektanár? Mikor születette meg a vágy, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?
Szerintem tanárrá válni nem döntés kérdése, jó tanárrá meg végképp nem. Ahogy énekesként, úgy tanárként is végig kell járni az utat, folyamatosan kutatni a válaszokat, az újabb és újabb megoldásokat, sosem megelégedve a tudásunkkal. Mindig is nagy felelősségnek tartottam a tanítást, így nagyon fontos számomra a felkészültség. Minden, amit az énekléssel és a színpaddal kapcsolatban megtanultam vagy tapasztaltam, arra ösztönzött, hogy még többet és többet tudjak meg. Ugyanígy vagyok a tanítással is.

Szigorú tanárnak tartod magad?

Attól függ, mit értünk szigor alatt. (mosolyog) Nem vagyok az az asztalt csapkodó típus, viszont vannak helyzetek, amikor tudni kell irányítani. Szerencsére a tanítványaim sosem élnek vissza azzal, hogy igyekszem mindenkivel közvetlen lenni, így nincs szükség vasszigorra.

Korábban énekesnője voltál a Sugar and Spice-nak, vagy éppen a Visionnak. Éppen ezért sok mindent át tudsz adni tanítványaidnak a színpadi jelenlétről. Van valami tanács, amit minden tanítványodnak átadsz ezzel kapcsolatban?

Mindig azt mondom, ha színpadra állnak, ne akarjanak mindenáron "nagyot" énekelni. Az a fontos, hogy amit csinálnak, mindig őszinte és igazi legyen. A színpadon alkotni kell, nem kreálni. Teljesen mindegy, hogy a saját dalaikat, vagy már sokak által feldolgozott slágereket énekelnek, mindig tudniuk kell hozzá tenni önmagukból, különben a lényeg veszik el.

MMS


Ha elmész egy koncertre, mint néző, számodra mi a legfontosabb?

Az, hogy elhiggyem, ami a színpadon történik. Hogy ne csak dalokat halljak, hanem történeteket, amikbe bele tudom élni magam. Az igazi előadó, amikor énekel, megnyitja a lelkét mások előtt. Kicsit betekintést enged a "titkaiba". Engem ez érint meg, ettől lesz számomra egy koncert igazi élmény.

Az órákon mivel tudnak leginkább kihozni a sodrodból?

Ha valaki olyannal, akinek minden adottsága megvan a fejlődéshez, toporgunk egy helyben csupán azért, mert lusta gyakorolni, azt általában rosszul viselem, mert luxusnak tartom. Ennek hangot szoktam adni, és ez szerencsére hatásos. (mosolyog)

Molnár Márti és Kvaka AndiKvaka Andi hangját több esztendeje Márti képzi

Kvaka Andi elárulta, hogy az órák során bizony a lelkére is odafigyelsz. Ez miért kell? Miért fontos?
Ahogy említetted, én magam is éveket töltöttem színpadon (jelenleg a 'round nine zenekarban énekel - szerk) így pontosan tudom, melyek azok a helyzetek, amelyek próbára teszik az embert, vagy sebet ejtenek az önbizalmán. Ezekről fontos beszélni. Szerintem egy énektanárnak nem csak szakmailag, hanem emberileg is ott kell állnia a tanítványa mellett. Andival a kezdetektől baráti a kapcsolatunk, így a munka is sokkal könnyebb. Nagyon szeretek vele dolgozni, mert nagyon jól használja a tehetségét, és nagyon sokat tesz azért, hogy egyre jobb és jobb legyen. Ha valaki, akkor ő megérdemli a sikert.

Dolgoztál a The Voice kulisszái között, ahol szerepelt az a Ladányi Patrícia is, akinek hangján te is csiszolsz. Ott találkoztatok először, vagy már korábban hozzád járt a lány?
Patrícia már a műsor előtt is nálam tanult. Amellett, hogy egy tündéri leányzó, nagyon tehetséges énekes is. Számomra nem kérdés, hogy a színpadon a helye. (mosolyog)

Elkészült a Freedom feldolgozása. Honnan jött az ötlet, milyen volt a klipforgatás? Tervezel folytatást?

Régóta szerettem volna közösen létrehozni valami olyat a tanítványokkal, amire tényleg azt mondhatjuk, hogy "ezek vagyunk mi". Ezen felül pedig a stúdió munka és a klipforgatás élményét is szerettem volna, ha megtapasztalják. A klip mottója, a film végén olvasható Kodály Zoltán idézet: „Legyen a zene mindenkié!” Mindenki sokat dolgozott, nagyon lelkesek voltak, élvezték a munkát és szeretik a végeredményt. Szerintem kihagyhatatlan a folytatás. (mosolyog)

 

MMS 2
Együtt a tanítványokkal

Megosztás facebookon