2018. július 18.

Cirkusz a maximumon

2014. április 08. 09:01 Szerző: Gyöngyvér

A bicikliző papagáj, a tüllszoknyás pudli vagy éppen a piros orrú, nagy cipős bohóc már a múlté. Hiszen megérkezett az új generáció, a Cirque Éloize, akik április 22-én és 23-án a budapesti közönségnek is megmutatják, hogy a modern tánc és az akrobatika elemeinek vegyítésével hogyan lehet a cirkusz fogalmát új magaslatokba helyezni.

Negyven ország közönsége bizonyára nem tévedhet. És a lelkes szakmai kritikai is arra enged következtetni, hogy a kanadai Cirque Éloize, a szintén világhírű nagytestvér a Cirque du Soleil mellett felnőtt csapat, valami igazán különleges produkcióval kápráztatja majd el a Papp László Budapest Sportaréna közönségét. Az iD címet viselő műsor két rivális banda történetét tárja fel, akiknek osztozniuk kell egyetlen helyen a város szívében, de mindeközben keresik azt is, hogyan fejezhetnék ki személyiségüket és egyediségüket.

 

Lesz hipp-hopp és utcai tánc, ugráló kötél, szalag és hajlékonyság, bicikli és egyéb trükkök, mindez multimédiás eszközök és modern zene kíséretében, de persze minden titkot előre nem tárhatunk fel.

A csapat Prágából jön hozzánk, húsvét hétvégéje alatt. Az artisták repülővel, a produkciós részleg kamionokkal és buszokkal érkezik” – tudtuk meg Márkus Évától, a szervező Live Nation Hungary Marketing- és Pr Igazgatójától. „Az iD 15 előadójából négy volt eredetileg táncos, tizenegyen a cirkusz világából érkeztek. Hét különböző náció: angol, francia, svájci, spanyol, amerikai, laoszi és természetesen kanadai található a csapatban” – folytatta Éva. A színházi előadást a zenével, tánccal, na meg a cirkuszművészettel kombináló produkció 2010-ben mutatkozott be először Montrealban, azóta pedig töretlen a sikere. Ugyanabba a városba bár még soha nem mentek vissza kétszer, de az olaszoknál, franciáknál, németeknél, angoloknál, illetve az USA-ban többször megfordultak már. Reméljük Magyarországot is számításba veszik még.

Egy ilyen nagyszabású és extravagáns show, mert ezt bátran nevezhetjük annak, természetesen hosszas előkészületet, odafigyelést, az előadók részéről pedig rengeteg gyakorlást kíván.

Cirque Éloize

A színpadot egy nap alatt építik fel, 21 fő a társulat technikai stábja és 40 magyar segítő közreműködésével. A díszlet egészen különleges, elemenként variálható és az előadás közben is változtatható építőelemekből áll, ami hol lépcsőként funkcionál, hol ajtóként lehet rajta keresztül ki-be járni, hol csak egy pici ablak vagy egy egybefüggő falfelület, illetve végig kivetítőként is szolgál.” – avatott be a részletekbe Márkus Éva. A műsor hossza 110 perc, egy húsz perces szünettel, a történet pedig bár összefüggő, de a műsorszámok önmagukban is megállják a helyüket. A show zenéjét Jean-Phi Goncalves és Alex McMahon szerezte, kifejezetten az előadáshoz készült, a rendező Jeannot Painchaud ötletei alapján. „Jeannot Painchaud 1984-ben, az első Cirque du Soleil show bemutatásakor szeretett bele a cirkusz világába. A montreáli cirkusziskolában tanult, majd a legtöbb műfajbeli társához hasonlóan évekig előadóként kereste kenyerét, zsonglőr és akrobata kerékpáros volt. Egyike a Cirque Éloize társulat alapítóinak,  1998  óta művészeti vezetője és rendezője a társulatnak. Emellett 2006-ban a torinoi téli olimpia záróünnepségének akrobatikus számait is ő álmodta meg és tanította be az előadóknak.”- nyilatkozta Márkus Éva.

"Óriási öröm, hogy ezt a városi történetet megtölthetjük színekkel, szenvedéllyel és energiával a magyar nézőknek is.”- ezt már maga a rendező üzente a magyar közönségnek, akik az iD előadást csak két alkalommal, április 22-én és 23-án tekinthetik meg a Budapest Aréna színpadán.

Akik pedig kedvet kaptak, azok ne késlekedjenek, főleg ha diákok, mert ők most egyet fizet kettőt kap akció keretében szerezhetik be jegyüket a Budapest Aréna jegypénztárában. Mindenki más a Ticketpro országos hálózatában és a www.livenation.hu oldalon keresztül vásárolhatja meg belépőjét.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon