2019. január 21.

Balatonfenyves

"Csendes családias üdülőhely" - hangzik Fenyves szlogenje, mely jellemzi, és amit a kiváló elődök hagytak számunkra örökül, így annak megőrzése nem csak lehetőség, de kötelezettség is. Balaton-partnak a dél-nyugati végein a nyugalom, a csend volt mindig is a jellemző, melyet a névadó, a település keleti felét kísérő fenyves mindig is egy kicsit vadregényessé, különlegessé tett. Már a háború előtt otthonos, meghitt karakterrel bírt a település, amit az itt területet vásárló kis- és középegzisztenciájú polgárok határoztak meg.

Fürdőegyletet alakítottak partvédelmet építettek, majd villamosítottak, gyarapították Fenyvest. A háborút követően a Dunántúl éléskamrájának szánt mezőgazdasági mintanagyüzemnek a Nagybereki Állami Gazdaság jelentős hatással volt a községre, állandó lakosainak száma ekkor lényegesen gyarapodott.

A nyár folyamán több alkalommal színházzá alakul a településközpontban található egykori kertmozi, mely a központi strandnál lévő zenepavilonnal együtt a nyári kulturális rendezvények helyszíne. A községháza nagytermében havonta újuló kiállításokon mutatkoznak be a Balaton környékén élő és alkotó képzőművészek. Másfél évtizedes hagyomány, hogy szeptember első szombatján a kisvasút szerelmeseit hívja, fogadja a község a Kisvasúti Napon, melyre az ország egész területéről, de a határokon túlról is érkeznek a vasút szerelmesei. Balatonfenyves 2011-ben ünnepelte 115 éves létezését a két évtizedes önállóságát, melynek egyik lélekemelő hozadéka15 éves testvértelepülési kapcsolat a Székelyföldi Zeteváraljával és az 5 éves partnerség a lengyel Zduny és Sulmierzice településekkel.

Balatonfenyves a Facebookon!

Megosztás facebookon